Tilbake

VAULALIA UTSIKTSPUNKT – Rom for kontemplasjon og naturopplevelser

Byggherre:
Astri Vadla Ravnås
Byggeår:
2020
Medarbeidere:
Kjetil Nordø.
Utkikkspunkt Vaulalia er et lite forsamlingslokale som ligger tilbaketrukket i en åsside med utsikt over fjordlandskapet i Bjørheimsbygd i Rogaland. Kunden driver en juletreplantasje på eiendommen og hadde behov for en bygning som både skulle brukes til bransjetreff og sammenkomster og samtidig fungere som et tilbaketrukket sted for bønn, kontemplasjon og naturopplevelser.

En ekspressiv struktur i tre kombineres med en betongskive som er nennsomt plassert på en forhøyning i fjellsiden, med panoramautsikt i tre retninger. Med et spisst tak som skråner i to retninger tar bygningen igjen formene i det omkringliggende fjellandskapet på en stilisert og grafisk måte. Store skyvedørsfelter i glass sørger for at utsikten kan tas helt inn i interiøret, som omfatter en integrert benk, en dagseng og et ildsted.

I betongskiva er det en triangulær nedsenking foran bygget, med en grill og en spesialtilpasset benk i accoya. Sitteplassen er inspirert av en «boma», en tradisjonell afrikansk lukket landsbyrådsstruktur med naturlig beskyttelse mot utsiden. Den nedsenkede posisjonen muliggjør at utsikten kan nytes ubrutt fra innsiden av bygningen selv når bomaen er i bruk.

Kunden er også en glasskunstner som har sitt verksted og butikk på eiendommen og hun ønsket å integrere glasskunsten i bygget. Tre fargede glasspaneler som viser hendelser fra Jesusevangeliet ble skapt gjennom en gammel teknikk som kalles fusing og disse ble inkorporert i designet av bygget, noe som tilfører enda et narrativ til stedet.


Utkikkspunkt Vaulalia.


Vaulalia utkikkspunkt er lokalisert på en høyde i landskapet.


Midt i Rogalands-landskapet.


Tilkomst.


Detaljer.


Utsikten.


Interiør.


Interiør.


Situasjonen.


Snitt-tegning.


Plan med snitt av nedfelt sittegruppe.

 

 

Foto og tegninger (om ikke annet er nevnt): Bergersen Arkitekter AS